Dimarts, 20 de Febrer de 2018
El Pla de Santa Maria El Pla de Santa Maria
Alt Camp
Xarxa municipal
 
 
Ajuntament
Alcaldia
Informació
Grups municipals
Òrgans de govern
e-BOP
Informació al contribuent
Pla d´Acció Municipal
Diputació de Tarragona Subvencions concedides
Contractació de dos treballadors/es. Personal laboral amb categoria d'oficis varis
 
Informació general
Entitats i associacions
Centres de culte
Educació
Deixalleria municipal
Local social
Oficina de turisme
Seguretat i sanitat
Serveis subministrament
Transports públics
Decidim reciclar
Escola de música municipal
Mercat setmanal
 

 
  
Conèixer

  Rutes

L'Ajuntament ha organitzat un servei de rutes guiades. Podeu concertar aquestes visites personalment, per telèfon, per fax o bé per e-mail:

Ajuntament del Pla de Santa Maria
Plaça de la Vila, 1
Tel. 977 630 006
Fax. 977 631 141
e-mail: aj.plasm@hotmail.com

 
LA RUTA DE LA CAPONA, L'ART DE LA PEDRA SECA

El terme del Pla té una gran concentració de construccions de pedra seca, edificacions que desafien el pas del temps, i que són el testimoni d’una època passada.

La pedra com a únic material per separar finques, per traçar camins, per proporcionar recer, aixopluc, per aprofitar l’aigua,... per fer amb el mínim el màxim.
La Ruta de la Capona permet descobrir un entorn, un passat i un patrimoni magnífic i sorprenent, mostrant al visitant l’art de la pedra i la bellesa de l’indret. Cal contemplar-ho tot: les construccions, les pedres, els detalls, les plantes, els conreus, els arbres, els colors, les formes... i deixar-se seduir. Al llarg de quasi dos quilòmetres, en un camí planer, trobem barraques, cossiols, arneres, marges, amagatalls,.... Destaca el Cossiol del Soleta, una construcció destinada a l’aprofitament de l’aigua de la pluja, del tot singular per la seva originalitat i bellesa. L’itinerari es pot realitzar tant a peu com en bicicleta, i un tram coincideix amb el GR-Ruta del Cister, i amb el sender local “Un tomb pel terme, passejant pels camins rals”.

La Ruta posada en marxa l’any 2002, ha rebut ja centenars de visitants, de diversos indrets del país. Va ser Ruta de cloenda de les jornades europees de pedra seca de la Universitat Rovira i Virgili (juliol 2002). I va rebre el premi a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural de l’Institut d’Estudis Vallencs (2002).
Premi Jordi Cartanyà Costa Daurada Interior (2005).

Valorar i conèixer la importància d’aquestes edificacions és el millor reconeixement a la pagesia, a tantes mans anònimes que van fer possibles aquestes veritables obres d’art, admirables per la seva simplicitat i bellesa.

Visites guiades: L’Ajuntament ofereix visites guiades a la Ruta, i dossiers explicatius de l’itinerari i de les construccions.
Empresa col·laboradora:
ÀREA, arqueologia i serveis al patrimoni
Telèfon: 695186873

Descarregar mapa (JPG)

 
RUTA EXCURSIONISTA "UN TOMB PEL TERME, PASSEJANT PELS CAMINS RALS"

Ruta excursionista senyalitzada que proposa en un recorregut de 15’7 km un tomb pel terme passejant per alguns dels camins rals del municipi, passant, també, per la Ruta de la Capona, ruta de les construccions de pedra seca. Aquest sender local té inici des de l’església romànica.
 
Conèixer
Història
Llocs d'interès
Rutes
Col·lecció Villalba
Xarxes socials
Planol (carrerer)
 
Serveis
Contacta
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI