Crònica del Ple del 28 de gener de 2020

 

A continuació, trobareu resumits els punts més importants que es van tractar en el Ple de dimarts 28 de gener, així com enllaços a documentació addicional. Podeu veure l'enregistrament en vídeo de la sessió, realitzat pel grup municipal CUP-Amunt, en aquest enllaç. (Durada: 29,16 minuts).

El ple va començar amb els habituals punts de tràmit d’aprovació de l’acta de la sessió anterior així com la dació de compte dels decrets de Presidència, dels Acords de Junta de Govern i de les conciliacions i arqueig de caixa. A continuació es van votar les cinc mocions que figuraven a l’ordre del dia.

Les quatre primeres, les va presentar el grup municipal CUP-AMUNT. La inicial era sobre el complex petroquímic de Tarragona, arran de l’accident d’Iquoxe, i es va aprovar per unanimitat i sense debat. En podeu llegir el text sencer en aquest enllaç.

La segona moció plantejava el foment de la cultura de recollida d’envasos i el comerç de proximitat a través de la implantació al Pla d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn per a envasos de begudes.

Aquest sistema preveu que quan s’adquireix un producte envasat (per exemple, una llauna de refresc o una ampolla d’aigua de plàstic), el comprador paga el cost de l’envàs. Posteriorment, si retorna el recipient (directament a l’establiment o en una màquina especial), se li fa la devolució del cost d’aquest en diners o en un val. Podeu llegir el text sencer de la moció en aquest enllaç.

La portaveu de Junts pel Pla, Maria Teresa Ferré, va explicar que el seu grup està d’acord amb els objectius de la moció però creuen que “està plantejada d’una forma bastant lleugera sense aprofundir massa en tot el que comporta una iniciativa d’aquesta mena. Implantar aquest sistema queda fora de la capacitat del nostre municipi en aquests moments.”

Ferré va afegir que “l’Ajuntament per si sol no pot implantar ara el cobrament del sobrepreu dels envasos. S’hauria de fer d’una forma més generalitzada en què les altres administracions també hi estiguessin implicades. Si només és una actuació puntual local, creiem que no donaria el fruit que hauria de donar.”

La moció, doncs, va ser rebutjada pels set vots de Junts pel Pla i va rebre els tres favorables de la CUP i del regidor d’ERC-AM, Josep Maria Canela.

La tercera moció té com a objectiu fomentar la substitució de l’ús de les bosses de plàstic per bosses de paper reciclables i/o bosses de fruita reutilitzables amb la col·laboració de les botigues del poble. Podeu llegir-ne el text sencer en aquest enllaç.

En aquest cas, la portaveu de Junts va explicar que el seu grup està totalment d’acord amb el fons de la moció i que l’equip de govern està preparant altres mesures que van en la línia de la millora del medi ambient i la reducció de residus. Va anunciar que “farem la reunió amb els botiguers i els proposarem la compra de bosses de paper, compostables o reutilitzables per a la fruita”. “Si hi ha un acord amb els botiguers”, va afegir, “l’Ajuntament es compromet a col·laborar econòmicament amb la compra”. L’aprovació es va fer per unanimitat.

La següent moció, que també es va aprovar de forma unànime, proposa donar suport a la resolució del Parlament de Catalunya del passat mes de desembre, sobre els horaris de pràctica esportiva dels joves. Podeu llegir-la en aquest enllaç.

En aquesta, el grup de Junts pel Pla va proposar modificar el pacte segon que deia “Pactar amb les entitats esportives del nostre poble uns horaris de pràctica esportiva que compleixin la resolució 685/XII del Parlament”. El redactat acordat és “Informar i incentivar a les entitats esportives perquè estableixin uns horaris…”

La darrera moció dona suport a la candidatura de la Sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Els grups de l’Ajuntament van acordar presentar-la conjuntament –i aprovar-la per unanimitat– després que el regidor d’ERC-AM la fes arribar en nom de l’Associació d’Amics de la Sardana. La podeu llegir en aquest enllaç.

L’apartat de precs i preguntes es va iniciar amb el lliurament de les respostes escrites a les qüestions que els grups de l’oposició van formular en el plenari del passat mes de novembre. Les trobareu en aquest document.

A continuació, va intervenir Griselda Pau: “Les de la CUP estem preocupades perquè fa mesos que hi ha robatoris al poble. Aquesta nit passada, segons tenim entès, han entrat a dues cases més. Voldríem saber si teniu un pla d’actuació immediat que sigui eficaç per prevenir, sobretot, els robatoris, ja que els veïns i veïnes del poble estan preocupades i se senten indefenses”.

L’Alcalde, Mateu Montserrat, va proposar de fer la resposta per escrit, però davant de la insistència de les regidores de la CUP va explicar que havia parlat amb els Mossos tant dilluns 27 com el mateix dimarts 28 al matí: “He demanat que hi hagi més vigilància al municipi”, va detallar.

La resposta dels agents del Cos és que “no hi ha més mitjans a la comarca i tenen els mitjans que tenen. Miraran de fer més passades o d’estar-hi una mica més al damunt.” “Com a Ajuntament,” va afegir l’Alcalde, “hem avisat als Mossos i estem constantment en contacte amb ells”.

Tània Solé (CUP), atenent al fet que hi ha hagut robatoris en diversos municipis, va proposar fer un front comú de diferents ajuntaments per “instar els òrgans necessaris per posar més vigilància a les poblacions.” L’Alcalde s’hi va manifestar d’acord.

La regidora Griselda Pau, va afegir: “De fet, és sabut que des de que els tribunals obliguen els Mossos a vigilar els jutjats, han passat a protegir un edifici en lloc de protegir la gent. Aleshores, potser el que hauríem de fer és intentar que la queixa sigui generalitzada a nivell de Catalunya en general, intentar moure-la més enllà perquè sobretot es tregui aquesta vigilància dels jutjats, que no serveix absolutament per a res i poder tenir més efectius per a la protecció de la població. Al fi i al cap, allà no hi fan res, estan parats i ves a saber. Estan parats i llegeixen, o dormen perquè s’avorreixen.”

Josep Maria Canela (ERC-AM) va intervenir per presentar dos precs. El primer, per demanar que es revisi la il·luminació en determinats punts foscos que hi ha al municipi per manca de suficient enllumenat públic. El segon, perquè es posin més plaques que assenyalin que el carrer del Vall és una llera inundable.

El regidor de Junts pel Pla David Mateu va excusar la seva assistència, per motius laborals, en aquest plenari.

Menu

Menú principal