Ple extraordinari del 10 de novembre de 2020

 

L’Ajuntament del Pla va acordar dimarts passat, 10 de novembre,  suspendre la concessió de llicències per instal·lar plantes elèctriques solars fotovoltaiques, popularment conegudes com horts o granges solars. La decisió es va prendre en un plenari extraordinari per unanimitat dels tres grups representats al consistori: Junts pel Pla, Esquerra Republicana i CUP.

La suspensió tindrà una durada d’un any i en aquest període s’ha de dur a terme una modificació del planejament urbanístic per regular les instal·lacions d’aquest tipus. Des d'aquest enllaç us podeu descarregar el text íntegre de la resolució aprovada.

L’alcalde, Mateu Montserrat, va subratllar que “tots estem a favor de les energies renovables, però cal que es portin a terme d’una manera endreçada”. També va aclarir que el que es vol regular no són obres particulars sinó només grans extensions de plaques solars i línies d’alta tensió.

Tant Griselda Pau per part de la CUP com Josep Maria Canela, d’ERC, van coincidir a remarcar la importància de defensar el territori i el paisatge i també a demanar transparència per part de l’equip de govern en les actuacions que es facin a partir d’ara. La regidora Tània Solé va excusar la seva assistència a la sessió per motius personals.

Mateu Montserrat va explicar en el plenari que, per ara, a l’Ajuntament només ha arribat una consulta del departament de Territori i Sostenibilitat sobre una petició concreta que una empresa ha presentat a la Generalitat. Va aclarir, però, que només és un avantprojecte on s’indica la zona on s’instal·larien plaques i el recorregut de la línia elèctrica, que en part seria aèria.

Al Pla –igual que en altres municipis–, des de fa mesos hi ha empreses interessades que contacten amb propietaris agrícoles oferint-los precontractes d’arrendament de finques per situar-hi horts solars. El passat 25 de febrer ja es va realitzar una reunió a l’Ajuntament a la qual es van convocar propietaris agrícoles per informar-los del tema i de la intenció de l’Ajuntament d’oposar-se a instal·lacions caòtiques i escampades pel tot el terme.

Altres pobles de la comarca com Puigpelat o Alcover també han acordat suspendre la concessió de llicències per a instal·lacions fotovoltaiques davant del gran volum de peticions i consultes rebudes.

Documents associats: 
Menu

Menú principal