Centenari de la fàbrica tèxtil: Programa d'actes

10/03/2017

Centenari de la fàbrica tèxtil: Programa d'actes

Divendres 24, dissabte 25 i diumenge 26 de març

CENTENARI DE LA FÀBRICA TÈXTIL: PROGRAMA D'ACTES

El “pito” de la Fàbrica sonarà de nou després de molts anys els dies 24, 25 i 26 de març per celebrar que es compleixen 100 anys de la inauguració de la fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs. Un conjunt d’actes durant aquests tres dies servirà per recordar un moment clau en la història del nostre poble: l’arribada de la indústria.

El programa es distribueix en tres dies. Divendres, correfoc al voltant de la fàbrica. Dissabte, visites teatralitzades i un sopar en el qual es farà un acte de reconeixement a les persones que van treballar a la fàbrica. Tot seguit, ball amb l’orquestra Montgrins per evocar els tres envelats de la inauguració, el 1917.

Diumenge 26, hi haurà una excursió pel recorregut de la mina d’aigua, actuació castellera de les dues colles de Valls (Vella i Joves), de nou visites teatralitzades i un concert de cant coral amb peces de l’època posarà fi a la commemoració. Durant tots tres dies es podrà visitar una exposició sobre el Centenari a la Sala d’Audiovisuals del Centre d’Interpretació del Tèxtil.

La data de la commemoració s’ha escollit perquè el 26 de març de l’any 1917 va tenir lloc la gran festa d’inauguració de la fàbrica tèxtil Martí Llopart i Trenchs. La tradició oral explica que hi van haver envelats amb miralls i que va esdevenir una gran festa popular.

L’arribada de la fàbrica al Pla va suposar una profunda transformació: el pas de l’economia rural al teixit industrial i la incorporació de la dona al món laboral. La vida del poble durant tota la resta del segle XX va restar marcada per la Fàbrica. Entre 1917 i 1998, la van fer funcionar quatre empreses: Martí, Llopart i Trenchs, Hijos de Francisco Sans, Tèxtil del Pla i Cuántica.

Els Diables del Pla posaran un pòrtic de foc a la festa amb una cercavila al voltant de les antigues naus, el divendres a les 9 del vespre.

Dissabte al matí, la xemeneia tornarà a treure fum i es farà sonar de nou la sirena, el “pito”, que avisava de l’hora d’anar cap a la feina.

A la tarda, s’inaugurarà una exposició d’objectes i fotografies i s’iniciaran les visites teatralitzades amb el títol “L’ensumania treu fum. Un viatge a 1917”. Proposen que el públic assisteixi a la inauguració de la Fàbrica i n’esdevingui treballador per un dia. Les visites es faran també diumenge 26. Són gratuïtes però les places són limitades i cal inscriure’s prèviament a l’Ajuntament.

Al vespre, tindrà lloc un sopar, que es tancarà amb un ball, i inclourà un acte de reconeixement a antics treballadors i treballadores de la Fàbrica. A l’inici de l’acte es projectarà un audiovisual amb imatges de diferents èpoques de la Fàbrica i de la relació que ha tingut amb el poble.

El diumenge 26 de març, el Club Excursionista La Xiruca Foradada organitzarà una excursió seguint el recorregut de la Mina que proporcionava l’aigua necessària per als processos del tint. L’itinerari finalitzarà davant del Lokal de Joves, l’antiga fusteria de la Fàbrica. Allà hi haurà una actuació conjunta de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

A la tarda hi haurà més visites teatralitzades i al final de la darrera, a les set, un grup de cantants de la Coral Cantiga i el Cor Ciutat de Mataró faran una breu actuació al Centre d’Interpretació del Tèxtil. D’allà es farà una cercavila fins al Centre Cívic.

La cloenda de la commemoració serà l’espectacle “Fàbriques de sons. Cors a l'època industrial”, una producció de la Coral Cantiga i el Cor Ciutat de Mataró que integra música, dansa, poesia i audiovisual. El repertori inclou peces modernistes i noucentistes, de compositors com J. A. Clavé, R. Lamote de Grignon, E. Toldrà o M. de Falla, justament les que cantaven els obrers de les societats industrials.

Avui, cent anys després, la Fàbrica és de tots. Per això, el nostre poble vol celebrar aquest Centenari amb una festa plural i participativa que commemori el seu gran canvi i que doni a conèixer a tot el país la seva contribució al patrimoni industrial i cultural català.

Data: 10-03-2017

Menu

Menú principal