Curs de guies locals del pla

06/05/2017

Curs de guies locals del pla

Matrícula oberta, places limitades

CURS DE GUIES LOCALS DEL PLA

L’Ajuntament convoca un curs per formar guies locals que ensenyin el patrimoni del Pla de Santa Maria. Les persones que s’hi inscriguin podran optar a formar part d’una borsa de col·laboradors i rebre l’encàrrec de conduir grups de visitants. El curs tindrà una durada de quinze hores i s’impartirà els dissabtes al matí entre el 27 de maig i l’1 de juliol.

El curs està obert a totes les persones majors de 16 anys i el preu de la inscripció serà de 15 euros. Per passar a formar part de la borsa de guies retribuïts, caldrà abonar 15 euros més pels drets d’examen i superar les proves d’avaluació. Aquestes valoraran el domini dels continguts i també la manera de comunicar-los al públic.

Amb aquest sistema de matrícula es vol obrir la possibilitat que les persones que volen conèixer de prop el patrimoni planenc però no volen fer de guia també puguin prendre part en el curs a un preu més reduït. Les que el segueixin complet i en superin l’avaluació, podran recuperar el cost de la matrícula amb els honoraris per fer guiatges.

El programa està coordinat per Antoni Carreras, professor de la Universitat Rovira i Virgili i té tres blocs, dedicats a l’entorn natural, el patrimoni monumental i el patrimoni industrial, respectivament. L’organització es fa amb la col·laboració de la revista Cultura i Paisatge a la Ruta del Cister. Les persones que el segueixin rebran nocions bàsiques d’història i natura que els capacitaran per acompanyar turistes i visitants i oferir-los explicacions amb qualitat i rigor.

La major part de les sessions es faran sobre el terreny. A més, els inscrits rebran dossiers i disposaran d’una pàgina web amb materials de suport. D’aquesta manera es vol assegurar que una mateixa persona pugui explicar qualsevol dels elements que formen el patrimoni del poble, ja sigui natural, històric o industrial. Les inscripcions es poden fer a l’Ajuntament i les places són limitades.

Antoni Carreras impartirà les pautes de comunicació per parlar en públic. Els tres blocs de contingut, aniran a càrrec de tres ponents del Pla. Josep Cunillera, de la Xiruca Foradada, explicarà el medi natural. En aquest apartat hi entren les barraques de pedra seca i la ruta de la Capona, els aiguamolls del Pla i l’entorn de l’ermita de Sant Ramon. Els continguts inclouran també nocions sobre la fauna, la flora i la geologia del territori.

La historiadora Elisabet Baldor, autora de diversos llibres i articles sobre la història del Pla, s’encarregarà del patrimoni monumental. L’església romànica de Sant Ramon és la peça més valuosa d’aquest capítol, en el qual també destaquen la vila closa, l’església barroca de Santa Maria, la cooperativa agrícola o l’edifici de les Escoles.

El regidor de Comunicació, Cultura i Turisme, Carles Singla, explicarà el patrimoni industrial, que gira sobretot entorn de l’antiga fàbrica Martí, Llopart i Trenchs.

El professor Antoni Carreras va coordinar fa poc més d’un any un curs per formar guies turístics a l’Espluga de Francolí. La iniciativa va tenir una excel·lent acollida. Altres viles com Montblanc han dut a terme programes de formació semblants.

Data: 06-05-2017

Menu

Menú principal

Formulari de cerca